lunes, 14 de diciembre de 2015

El disseny i la creació de materials educatius

No ho volem veure, però tenim a l'abast diversos tipus d'aprenentatge i metodologies. Així, tenim la possibilitat d'oferir al nostre alumnat el que creguem més oportú pel nostre grup classe o per a cada nen o nena segons les seves necessitats i les seves capacitats que podem (i hem) de potenciar. 

Hem de tenir en compte què volem transmetre, de quina manera, quan i on, ja que podem portar a terme l'aprenentatge dins l'aula amb el típic mètode tradicional "jo explico i tu escoltes", portant a la pràctica la lliçó que estem donant, a través d'imatges, etcètera. 

També és important definir clarament quins objectius volem aconseguir i com ho farem, el tipus d'activitats que portarem a terme, els recursos requerits i sobretot, autoavaluar-se a l'acabar l'activitat. D'aquesta manera, podrem corregir aspectes que veiem que no han funcionat, afegir nous recursos, informació, tècniques... 
                
Podem utilitzar només una d'aquestes metodologies d'aprenentatge, més d'una o fins i tot totes. Per aquesta raó, a l'hora d'elaborar els materials hem de tenir en compte a tots (inclusió).

Per altra banda, existeixen els recursos educatius oberts (REO), que són aquells que són lliures i que, de forma gratuïta, qualsevol persona des de qualsevol part del món, pot descarregar-se-la per tenir-la al seu abast. Abans de fer-ho, però, és millor assegurar-nos de que té la llicència Creative Commons (CC), la que ens permetrà saber si aquests recursos tenen una finalitat comercial, distribució amb o sense modificació, etc. Dit amb unes altres paraules, si tenim autorització per utilitzar-los. 


Així que, veient tot el ventall de recursos, materials, tècniques i metodologies que tenim per aprendre i per ensenyar, hem de començar a renovar-nos i a obrir-nos al món. A deixar de tancar-nos en una única educació (estigmatitzada, discriminatòria, avorrida i desfassada, per cert) i veure més enllà per intentar ensenyar als nostres alumnes i que aquests acabin gaudint del nostre aprenentatge. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario